Klimaat sporthal verbeterd na metingen en aanpassingen

Vanwege voortdurende klachten over het klimaat in de sporthal hebben we afgelopen december gebruikt om metingen te verrichten en aanpassingen uit te voeren.

Meten

Samen met technici van installateur BRI zijn we aan de slag gegaan. Met een speciale meetopstelling hebben we de waarden voor CO2 en Luchtvochtigheid (RV%) opgenomen. Onder dit artikel zijn de resultaten van de meten te zien.

Daarnaast lag de focus op de temperatuurregeling van de zaal met de luchtvoorziening. Dat bleek de lastigste. Eerdere pogingen in het verleden waren niet gelukt.

Temperatuur

Deze keer zijn we erin geslaagd om de temperatuur in de sporthal van rond 20 graden in twee stappen te verlagen naar rond 18 graden. Eigenlijk wilden we voor Oliveo nog iets lager, maar we hebben vanwege de andere gebruikers van de hal deze waarde aangehouden.

De temperatuur bleek, ook volgens verwachting, het meest positieve effect te hebben op de beleving van de sporters. We hebben dat enkele keren ‘omzichtig’ geïnventariseerd.

Sinds die tijd houden we het niveau van 18 graden als de gewenste regeltemperatuur. En, het is gebleken dat de behoefte om deuren open te zetten niet meer gevoeld wordt. De kwaliteit van het klimaat in de sporthal kan het beste worden geregeld als de deuren gesloten zijn.

CO2 en RV

De CO2 en RV (Relatieve Vochtigheid) hebben geen bijzondere waarden te zien gegeven. Wel is duidelijk te zien dat met name bij de CO2 en temperaturen vrijwel gelijktijdig pieken optreden als er intensief wordt gesport en publiek aanwezig is. Desondanks zijn er geen waarden te zien die tot zorgen leiden.

De pieken in RV-waarden zijn ook enigszins synchroon, maar geven een iets grilliger beeld. De verklaring daarvoor is dat de veranderingen in de buitenlucht hier ook invloed op hebben.

Conclusie

Op dit moment gaan we ervan uit dat we de huidige situatie kunnen handhaven en er zonder beperkingen gesport kan worden in de hal na de Corona-crisis.

Met dank aan de Oliveo-sporters en de technici,
Sjoerd Sliggers